Search

Σκύλοι Έρευνας

Το Τμήμα Σκύλων Έρευνας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ιδρύθηκε για την ενίσχυση των υπολοίπων τμημάτων στην έρευνα αγνοουμένων. Πιο συγκεκριμένα, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι συνδράμουν στην εύρεση εγκλωβισμένων θυμάτων μετά από καταστροφικό σεισμό, ανιχνεύουν επιζήσαντες στο χιόνι μετά από χιονοστοιβάδα ή εντοπίζουν αγνοουμένους σε ανοιχτές περιοχές.

Το τμήμα διοικείται απευθείας από την Κεντρική Διοίκηση της Ε.Ο.Δ. και αποτελείται από μέλη σε παραρτήματα της Οργάνωσης ανά την επικράτεια. Ο υπεύθυνος του τμήματος ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Διοίκησης και ο ίδιος ορίζει το βοηθό του.

Οι εκπαιδεύσεις του τμήματος περιλαμβάνουν κατά τόπους συναντήσεις των ομάδων χειριστών-σκύλων ανά περιφέρεια, καθώς και μία ετήσια πανελλαδική εκπαίδευση όλων των ομάδων. Σαν τμήμα συμμετέχει στις ασκήσεις των κατά τόπους Τμημάτων Μαζικών Καταστροφών, καθώς και στις αντίστοιχες πανελλαδικές ασκήσεις.

Το Τμήμα Σκύλων Έρευνας ιδρύθηκε το 2002 με υπεύθυνο τον Κώστα Καστανιώτη, με τις προσπάθειες του οποίου η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εντάχθηκε στον διεθνή οργανισμό σκύλων έρευνας, τον IRO. Με δύο σκύλους έρευνας αρχικά (τον ‘Ιγκο και τη Ζόι) και χειριστές τον ίδιο και την Μαρίνα Καλαϊτζή το Τμήμα Σκύλων Έρευνας συμμετείχε σε πολλές εκπαιδεύσεις, καθώς και στην αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στον ισχυρό σεισμό της Αλγερίας. Το 2007 υπεύθυνη του τμήματος ορίζεται η Κατερίνα Μπατσιούδη και την πρώτη χρονιά λειτουργίας του το Τμήμα αριθμεί ήδη δύο σκύλους έρευνας, τον Πρωτέα, με χειριστή την ίδια και την Ήρα από το παράρτημα της Ε.Ο.Δ. στην Κέρκυρα με χειριστή τον Φρειδερίκο Βαλσάμη. Το 2011 ορίζεται ως βοηθός τμηματάρχη ο Νίκος Ψαθάς από το παράρτημα της Ε.Ο.Δ. στη Μεσσηνία, χειριστής του Ορφέα, και το Τμήμα συμμετέχει για πρώτη φορά στις εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου του IRO στη Γαλλία, αποκομίζοντας χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες. Σήμερα το Τμήμα αριθμεί 11 ομάδες χειριστών σκύλων έρευνας, με πρωτοπόρο το παράρτημα της ΕΟΔ στη Λάρισα με τέσσερις σκύλους, καθώς και οκτώ βοηθούς χειριστών που συνδράμουν στις εκπαιδεύσεις και επιχειρήσεις του τμήματος.

Η καθημερινή εκπαίδευση της ομάδας χειριστών σκύλου έρευνας καθιστά το Τμήμα ιδιαίτερα απαιτητικό. Η ιδιαίτερη σχέση ενός χειριστή με το σκύλο του, οι ξεχωριστοί δεσμοί που δημιουργούνται, αλλά και η επιβράβευση της ανίχνευσης και της διάσωσης μιας ζωής κάνουν όλους εμάς στο Τμήμα Σκύλων Έρευνας να προσπαθούμε κάθε μέρα και περισσότερο, με όλη μας την αγάπη για τους τετράποδους συντρόφους μας και με θαυμασμό για τις ικανότητές τους να υπηρετούν με ανιδιοτέλεια και απεριόριστη αγάπη τον άνθρωπο.

RS adelfopoiisi

NANSEN 2016

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Μεσσηνίας, κινείται με καύσιμα από τα

logo ElPe

Οι σκύλοι της Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Μεσσηνίας, τρέφονται με τροφές της

happyDog logo s

PetAvenue logo s

afisaGineEthelontisS

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης καλωσορίζει στην κοινότητά της όλους όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν σαν εθελοντές διασώστες και να προσφέρουν ο καθένας όπως κι όσο μπορεί. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά όλους τους τομείς δράσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης:
.
• Βασικές Γνώσεις Πρώτων Βοηθειών.
• Βασικές Γνώσεις Ορεινής Διάσωσης.
• Αντιμετώπισης Μαζικών Καταστροφών.
• Βασικές Γνώσεις Τηλεπικοινωνιών.
• Βασικές Γνώσεις Μετεωρολογίας.
• Βασικές Γνώσεις Υγρού Στοιχείου.

 Δίκτυο Εντοπισμού Ηλ.Εκκενώσεων & Καταιγίδων Σε Πραγματικό Χρόνο

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε που "χτυπάνε" οι κεραυνοί.
Σταθερός Χάρτης
ΚΕΡΑΥΝΟΙ
Δυναμικός χάρτης
ΚΕΡΑΥΝΟΙ

Ποιοί Είμαστε

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

 

facebook icon50   twitter02syoutube S

  

χρήσιμα τηλέφωνα

emergency phone

partof

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι μέλος των

© 2019 ΕΟΔ Μεσσηνίας. All Rights Reserved. Designed By aidpc.net

Search