Χρήσιμα

Εγχειρίδιο Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας λόγω της Πανδημίας του Κορονοϊού (COVID-19) για άτομα σε απομόνωση

Πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος που βρίσκεται σε απομόνωση; Στην περίπτωση που κάποιος είναι σε απομόνωση επειδή νοσεί, αρχικά πρέπει να παρακολουθεί και να φροντίζει την σωματική του υγεία και να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον παθολόγο του καθώς και να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ.

Το συγκεκριμένο άρθρο θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της απομόνωσης στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Έχει φανεί από μελέτες σε ανθρώπους που χρειάστηκε να απομονωθούν σε δωμάτια νοσοκομείου λόγω άλλων νόσων (π.χ. MRSA) ότι η απομόνωση μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα όπως: στρες, άγχος, κατάθλιψη, μοναξιά, θυμό, μονοτονία, βαρεμάρα, εγκατάλειψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολίες στον ύπνο, αίσθημα μη ελέγχου της κατάστασης καθώς και αίσθημα στιγματοποίησης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Παθήσεων (National Centre for Immunization and Respiratory Diseases, (NCIRD), 2020), ο ιός COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε φόβο για τη δική μας υγεία και την υγεία των αγαπημένων μας, διαταραχές στον ύπνο και στη διατροφή, δυσκολία συγκέντρωσης, αύξηση στην κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ, τσιγάρα και άλλα) καθώς και στη χειροτέρευση άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας. Επίσης, είναι καλό να σημειωθεί ότι ο κάθε άνθρωπος αντιδράει διαφορετικά στις συνθήκες απομόνωσης και έτσι μπορεί να παρατηρηθούν και άλλες συμπεριφορές (κυρίως στα παιδιά και στους έφηβους, όπως: κλάματα και ευερεθιστότητα, επαναφορά συμπεριφορών που είχαν ξεπεράσει (π.χ. νυχτερινή ενούρηση), στεναχώρια, αντιδραστική συμπεριφορά στους έφηβους, δυσκολία προσοχής και συγκέντρωσης, χαμηλή σχολική απόδοση, ανηδονία και αποφυγή προηγούμενων ευχάριστων δραστηριοτήτων, ανεξήγητο πονοκέφαλο ή πόνο σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος και κατάχρηση ουσιών (NCIRD, 2020).

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μεσσηνίας θέλοντας να συμβάλει στη σωστή αντιμετώπιση της αλλαγής της ψυχικής κατάστασης που τυχόν δημιουργεί ο δεύτερος εγκλεισμός, επαναφέρει σε λειτουργία την υπηρεσία "Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας".

Ακολουθούν Εγχειρίδια για άτομα σε απομόνωση, με καλές πρακτικές για τη σωστή αντιμετώπιση :

  • Οδηγίες από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών : 

124910290 3384965928289638 2577684560534017836 o125002723 3384965938289637 7928083793298304268 o

 

Ακολουθούν Εγχειρίδια για επαγγελματίες υγείας, με καλές πρακτικές για τη σωστή αντιμετώπιση της αλλαγής της ψυχικής κατάστασης τους: 

 

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την κυρία Μαρία Χαριζοπούλου, Κλινική Ψυχολόγο/ Ψυχολόγο Υγείας δημόσιας κοινωνικής υπηρεσίας, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., διασώστρια της Ε.Ο.Δ. Μεσσηνίας, η οποία είναι πρόθυμη να δώσει τις επαγγελματικές υπηρεσίες της εθελοντικά. Μάθετε πως εδώ.

 

 

 

Πηγές:

  • Τμήμα Εργοθεραπείας ΟΚΥΠΥ - Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
  • ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α΄ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
  • Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία
  • Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (Ε.Ι.Κ.)
  • World Health Organization (WHO)
 

RS adelfopoiisi

Ημερολόγιο 2020

hmerologio 2020a

NANSEN 2016

afisaGineEthelontisS

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης καλωσορίζει στην κοινότητά της όλους όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν σαν εθελοντές διασώστες και να προσφέρουν ο καθένας όπως κι όσο μπορεί. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά όλους τους τομείς δράσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης:
.
• Βασικές Γνώσεις Πρώτων Βοηθειών.
• Βασικές Γνώσεις Ορεινής Διάσωσης.
• Αντιμετώπισης Μαζικών Καταστροφών.
• Βασικές Γνώσεις Τηλεπικοινωνιών.
• Βασικές Γνώσεις Μετεωρολογίας.
• Βασικές Γνώσεις Υγρού Στοιχείου.

Ποιοί Είμαστε

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

 

facebook icon50   twitter02syoutube S

  

χρήσιμα τηλέφωνα

emergency phone

partof

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι μέλος των

© 2021 ΕΟΔ Μεσσηνίας. All Rights Reserved. Designed By aidpc.net

Search