Χρήσιμα

ΚΑΡΠΑ (ΚαρδιοΠνευμονική Αναζωογόνηση) & πανδημία COVID-19 Νέες οδηγίες

Τα θύματα καρδιακής ανακοπής χρειάζονται άμεσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Αυτή παρέχει μία μικρή αλλά ουσιαστική ροή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Επίσης ένα σοκ απινίδωσης αυξάνει την πιθανότητα να δώσει τη δυνατότητα στην καρδιά να επανακτήσει έναν αποτελεσματικό ρυθμό. Συνολικά, η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από παριστάμενο σε συνδυασμό με τη χρήση ΑΕΑ αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης πάνω από 65% (erc.edu)

Η πρωτόγνωρη για τα ιατρικά χρονικά σύγχρονη πανδημία που προκαλείται από την μόλυνση από το ιό SARS-COV-2 (“κορωνοϊός“, λοίμωξη COVID-19) δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς την επιβίωση των θυμάτων ανακοπής αλλά κυρίως της ασφάλειας των παρόχων KαρδιοΠνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).

Οι επαγγελματίες υγείας (ΕΥ) κατά τη διάρκεια Προχωρημένης Υποστήριξης της Ζωής (Advanced Life Support – ALS) αλλά και οι μη-ΕΥ πάροχοι Bασικής Yποστήριξης της Zωής (BLS – Basic Life Support) μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι κατά τη διάρκεια της παροχής Πρώτων Βοηθειών και της ΚΑΡΠΑ σε αυτόν τον νέο ιό που χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα. Κατά συνέπεια θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας και να προσαρμόζουν τις ενέργειες τους με βάση τα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα τώρα (Μάρτιος 2020) που υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών όπλων για την πρόληψη και θεραπεία του (εμβόλια, αντιϊκά φάρμακα, ανοσοθεραπεία).

 

ΚΑΡΠΑ σε εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον

Η παρούσα θεματική έχει γραφτεί σύμφωνα τις ανάλογες συστάσεις του

Αυτές οι συστάσεις αφορούν όλους όσους εκτελούν ΚΑΡΠΑ ή/ και απινίδωση σε εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον.

Κάθε φορά που εκτελείται ΚΑΡΠΑ, ιδιαίτερα σε ένα άγνωστο θύμα, υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης λοίμωξης, που σχετίζεται ιδιαίτερα με την εφαρμογή εμφυσήσεων διάσωσης. Κανονικά, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός και θεωρείται αμελητέος σε σχέση με το γεγονός ότι ένα άτομο σε καρδιακή ανακοπή θα πεθάνει αν δεν δοθεί αποτελεσματική βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις υπάρχουσες καθιερωμένες οδηγίες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φωνάξετε για βοήθεια και να καλέσετε το 112/166.

Οι ήδη παρευρισκόμενοι στην ανακοπή και οι πρώτοι που ανταποκρίνονται (πχ ειδικό προσωπικό στο χώρο εργασίας, γυμναστές κλπ.), οι οποίοι έχουν υποχρέωση για παροχή αρχικής φροντίδας, στην οποία μπορεί να περιλαμβάνεται ΚΑΡΠΑ, θα πρέπει να έχουν από πριν συγκεκριμένες συμβουλές από τον εργοδότη τους.

Σημειώνεται ότι το παρόν συμβουλευτικό έγγραφο μπορεί να τροποποιηθεί με βάση την αυξανόμενη εμπειρία στην περίθαλψη των ασθενών με COVID-19.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να συμβουλεύονται τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του Υπουργείου Υγείας.

Ήδη προβλέπεται (κατευθυντήριες οδηγίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης - ERC Guidelines 2015) ότι "Αν είστε ανεκπαίδευτοι ή ανίκανοι να κάνετε εμφυσήσεις διάσωσης, δώστε ΚΑΡΠΑ μόνο με συμπίεση στο θώρακα (δηλαδή συνεχείς θωρακικές συμπιέσεις με ρυθμό τουλάχιστον 100-120 ανά λεπτό)".

Λόγω της αυξανόμενης πιθανότητας το θύμα να έχει COVID-19, συστήνουμε το εξής:

 • Αν ο διασώστης έχει πρόσβαση σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (πχ. προστατευτική μάσκα, γάντια μίας χρήσης, οφθαλμική προστασία), αυτός πρέπει να φορεθεί πριν την έναρξη ΚΑΡΠΑ.

42

 • Αναγνωρίστε την καρδιακή ανακοπή αναζητώντας την απουσία σημείων ζωής (εικόνα 42) και την απουσία φυσιολογικής αναπνοής (εικόνα 43α,β). 
 • Τοποθετήστε την παλάμη του ενός χεριού σας στο μέτωπο του τραυματία και το άλλο χέρι με δύο δάκτυλα στα οστά της κάτω γνάθου (Εικόνα 43α).
 •  Με μία συγχρονισμένη κίνηση πίσω και επάνω, αργά και σταθερά, κάνουμε έκταση κεφαλής και απελευθερώνουμε τον αεραγωγό (Εικόνα 43β).

  Κρατώντας τον αεραγωγό ανοιχτό, κοιτάμε αν αναπνέει κανονικά . Κοιτάμε για κινητικότητα του στήθους του.

  *Δεν εκτελούμε όλη την τεχνική "ΒΛΕΠΩ ΑΚΟΥΩ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ" (εικόνα 43γ) τοποθετώντας το αυτί και το μάγουλο μας κοντά στο στόμα του ασθενούς, αλλά μόνο βλέπουμε.

43

 •  Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την επιβεβαίωση της καρδιακής ανακοπής καλύψτε με μια πετσέτα το στόμα και την μύτη του ασθενούς αφού τοποθετήσετε τον ασθενή σε ύπτια θέση σε σκληρή επιφάνεια. Η πετσέτα χρησιμοποιείται μόνο για τη μείωση των επιπτώσεων πιθανού βήχα ή εμέτου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προστατευτικό μέσο για το διασώστη-ανανήπτη. (οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης)

 • Βεβαιωθείτε ότι ένα ασθενοφόρο είναι καθ΄ οδόν. Αν υποπτεύεστε COVID 19, ενημερώστε εξαρχής το κέντρο του ΕΚΑΒ όταν καλέσετε το 112/166.
 • Ξεκινήσετε τις θωρακικές συμπιέσεις μέχρι να φτάσει η βοήθεια (ή προφανώς ο ασθενής να εμφανίσει έκδηλα σημεία ζωής όπως πχ αντίδραση με κινήσεις).(Εικόνα 44) Κατά τα γνωστά, ενώστε τα χέρια σας στη μέση του στήθους και πιέστε γρήγορα και δυνατά, με ρυθμό τουλάχιστον 100-120 ανά λεπτό

aaa

 • ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ, ακόμη κι αν έχετε μάσκα εμφυσήσεων μιας χρήσης.(Εικόνα 45)

IMG 20200327 152544

 

 • Η έγκαιρη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του ατόμου και δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του διασώστη.

Μετά την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ μόνο με θωρακικές συμπιέσεις, όλοι οι διασώστες πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό. Τα καθαριστικά τζελ χεριών με βάση το οινόπνευμα είναι μια βολική εναλλακτική λύση. Θα πρέπει επίσης να ζητήσουν περαιτέρω συμβουλές από την υπηρεσία παροχής συμβουλών για το κορωνοϊό του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας - https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/)

Μελέτες έχουν δείξει ότι ΚΑΡ.Π.Α. μόνο με συμπιέσεις μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο και ο συνδυασμός εμφυσήσεων και συμπιέσεων κατά τα πρώτα λίγα λεπτά μετά την μη-ασφυκτική ανακοπή. Στους ενήλικες, το αποτέλεσμα που επέρχεται όταν εφαρμόζονται μόνο συμπιέσεις χωρίς εμφυσήσεις είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερο από τη μη διενέργεια ΚΑΡ.Π.Α.

Γι’ αυτό ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι για τις γνώσεις σας στην ΚΑΡ.Π.Α., ενημερώστε για την πρόθεση σας το Ε.Κ.Α.Β. και περιμένετε οδηγίες. Για τον λόγο αυτό οι μη επαγγελματίες διασώστες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να κάνουν ΚΑΡ.Π.Α.

Αξιολόγηση Χρήστη: 3 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

RS adelfopoiisi

Ημερολόγιο 2020

hmerologio 2020a

NANSEN 2016

afisaGineEthelontisS

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης καλωσορίζει στην κοινότητά της όλους όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν σαν εθελοντές διασώστες και να προσφέρουν ο καθένας όπως κι όσο μπορεί. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά όλους τους τομείς δράσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης:
.
• Βασικές Γνώσεις Πρώτων Βοηθειών.
• Βασικές Γνώσεις Ορεινής Διάσωσης.
• Αντιμετώπισης Μαζικών Καταστροφών.
• Βασικές Γνώσεις Τηλεπικοινωνιών.
• Βασικές Γνώσεις Μετεωρολογίας.
• Βασικές Γνώσεις Υγρού Στοιχείου.

Ποιοί Είμαστε

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

 

facebook icon50   twitter02syoutube S

  

χρήσιμα τηλέφωνα

emergency phone

partof

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι μέλος των

© 2020 ΕΟΔ Μεσσηνίας. All Rights Reserved. Designed By aidpc.net

Search